Re: Re: Re: Psi. - pro Rudu.
Standa Štok | 9.11.2010 18:12 | id 21997
Rudo ,psí konzervy se používaly hlavně v letních měsících- protože nebyla lednička a sklad proviantu pro psy byl jeden z posledních kotců.V zimě se normálně pověsilo maso na tyče a ono to zmrzlo a pomalu se usekl kus ,ten se uvařil a bylo vystaráno.Pamatuji,že když se hlavně v zimních měsících vozilo maso,tak nám kluci - kteří to vozili Tatrou 111řekli jak je to staré- většinou to bylo z nuceného výseku a tak se dělaly i řízečky a to dokonce telecí i občas gulášek i když za n ás na rotě o jídlo nebyla nouze,bylo to malé spestření jídelníčku pro psovody a pár vyvolených z řad ostatních o pstruzích z Fuksáku ani nemluvím - těch bylo.V létě smaženice z hub,která byla zakázána rozkazem Velitele brigády Rubáše a ta také nejvíc chutnala o zvěřině nemluvím o tom už jsem psal.No a ty lepší psí konzervy takzvaná ačka,se opravdu nechaly jíst.Protože jsem se něco navařil pro naše čubiny,tak ti můžu říct ,že to vaření byla pohádka,všude krásně poklizeno,čisto,při vaření vůně,ta se táhla až na rotu,nebo kolikrát vechtr ze špaku volal co bude dneska dobrého ,na stěně visel Jidelníček a to vedle kotle- podle kterého se vařilo.Takže psí kuchyně byla velice navštěvovaná a to proto,že byla stranou roty,taky si všimni,že spousta dobových foto,je pořízena z prostorů okolo kuchyně a také proto,že se tam dělaly různé speciality.Každý pes měl dva psovody a tak musela být dobrá kondička,tak také muselo být kvalitní krmení.V letních měsících,když pršelo,tak se nosily psí dečky maskáčového zbarvení v zime pravidelně,ještě nad bederní částí byla výstuha ze slabého filce proti prohladnutí.Když si měl hlídku na špaku a měl si psa ,tak jsme pro ně dělaly takové rohožky ze smrkových větví a na tom psi seděli aby nebyli přímo na sněhu dole pod špakem.Výhoda psovoda v zimě byla ,když jsi byl na nočním stanovišti,tak když byl Grenčák,který se otočil bílou stranou a sedl sis na stoličku,tak pes byl mezi nohama a bylo hned teplo.Prostě psovodi měli vůči ostatním klukům spoustu výhod.Navíc výcvi